Träff med Hasse och Peter Hansson på Inredia i Tibro 8 mars 2017

 

En god kväll på Inredia i Tibro.

Först njöt vi av god örtgriljerad majskyckling och sedan drog Hanssons igång på övervåningen. Hasse inledde. – Har hållit på så länge jag vet och kunnat. Det började med trampcykel med dyna i ”Hajarnas Lag”. Senare blev det MC och första SM-tecknet i Tillförlitlighet (Enduro) togs 1962. På meritlistan finns tre segrar i Novemberkåsan, 68, 70 och 74 och vinnare av ståtligt vandringspris. Hasse vann Kåsan också 75 och 76 och hade två inteckningar i det ny vandringspriset, ett pris som sedan mågen Sven-Erik Jönsson tog hem. Bland fina pokaler i silver,  som Hasse hade med var Midvinterpokalen och Valle Lundbergs Minne, samt  ”Mint 400 Las Vegas”, för en seger i USA.

Peter föddes 13 nov 1964, på en fredag.  –Det är hans fel att jag började, säger Peter och pekar på pappa. – Men jag ville givetvis. Peters första riktiga MC fick han 1971, en 300-dollars Honda 50cc minitrail. Peter började tävla som 12-åring och fick sitt dröm-sommarjobb som 14-15-åring på Husqvarna-Fabriken. 60 liter bensin om dagen och köra så mycket han orkade, för att testa fabrikens nya cyklar. Kom med som reserv i svenska Six Days-laget som 16-åring och vann. Vann Novemberkåsan 1983. Var 18 år när han startade och fyllde 19 under tävlingen. Bland många segrar som nämndes var  SM-seger i motocross 1987 och VM i Enduro 1990. Peter blev pappa 1991 och trappade ner, men fick några bra återfall och vann VM-deltävlingen i Enduro i Hässleholm 1997 med en KTM. Fick egentligen stallorder från fabriken i Österrike att släppa förbi en annan KTM-förare, men telefonerna var inte lika bra på den tiden.

Detta är bara ett axplock från en bra kväll i Tibro och Hanssons tradition med MC fortsätter. När Hasse var ute och körde var hans pappa med och fotade. Sedan sporrade Hasse sin son Peter på alla möjliga sätt och nu är det Peters son Rickard som tävlar och för namnet Hansson vidare inom MC. Detta med far och farfar som mekaniker.

Vi var 43 som hade tre bra timmar på Inredia.