Studiebesök på Marbodal i Tidaholm 9 mars 2016

 

”Långholmen”, en av Marbodals lastbilar

1952. En Chevrolet 1937, mest för transporter mellan de olika enheterna i Tidaholm. Som längst en resa till Falköping

Det var 6 damer och 16 herrar från Skaraborgs Sportvagnsklubb som tagit sig till Tidaholm för studiebesöket på Marbodal. Först fick vi en liten information om företaget, som ingår i Nobia, men som alla fortfarande kallar för Marbodal. Som mest hade man 1151 anställda och det var 1979. Idag är det 600 som jobbar på en 50.000 kvadratmeter stor yta. Många företag köps upp och läggs ner, men Nobia tror mycket på Tidaholm.

Vi delades in i två grupper och guidades runt på företagets stora ytor av Tom Johansson och Curt Gustavsson. Under vandringens gång fick vi se hur köksskåp blir till. Först lagret med pallavis med skivor, som spånskivor och PDF. Det fylls på med tre lastbilar med släp dagligen. Tillverkning i massivt trä är en liten del och bara 5 %. I en stor automatisk såg kapas sedan skivorna upp till rätt storlekar. 2013 kapades 2,5 miljoner kvadratmeter skivor upp.  Efter kapning, borrning och fräsning målas de olika delarna till skåpen. På en dag målas 15.000 detaljer.  Marbodal använder numera vattenbaserade färger och är stolta över att vara Svanen-märkta.

Efter rundvandringen var det uppdukat i museet och vi kunde njuta av smörgåstårta, som klubben inhandlat på Nya Konditoriet i Falköping. Som avslutning berättade Morgan Lövgren och Rolf Jansson lite om Marbodals intressanta historia.

Klockan hann bli halv elva innan vi tackade för oss och åkte hemåt