Ostprovningen hos Sivans Ost 22 april 2015

 

Ostprovning hos Sivans Ost.

22 april, den tredje och sista träffen på Oljeberget i Baljered och nu har totalt 85 personer från Skaraborgs Sportvangsklubb varit på ostprovning i april.  Fantastiska kvällar som Sivan och dottern Sofia bjöd på. Vi har varit på före detta militärt område och i berget bakom finns ett tomt lager på 2.500 kvadratmeter, där det under kriget förvarades flygbränsle för Såtenäs.

Visionen fanns att lagra ost i berget, där det är en jämn temperatur på +8°. Men det har stötts på svårigheter hos myndigheterna. Sivan hade ostar i garaget i Tråvad, men när verksamheten växte ur garaget kom man över fastigheten i Baljered. När dottern Sofia, som var bagare och konditor i grunden, kom med i företaget, har det utvecklats. Sofia är femte generationen och på ett år ökade omsättningen med 80%. Detta tack vare data och marknadsföring och loggan med Sivan på påsarna var dyr, men har också stärkt varumärket. Roligt att det lever vidare, tycker Sivan, som bjöd oss på en härlig berättelse om sitt liv inom osthandeln. Redan vid två månaders ålder var hon med och torgade ost och fick ligga i en låda under bordet. Som sexåring fick Sivan lära sig att räkna till 20, för att kunna räkna upp ett tjog med ägg. Under åren har Sivan fått en mängd gastronomiska utmärkelser och är välkänd i kretsarna kring Leif Mannerström, Carl-Jan Granqvist och Leif Pagrosky, som var näringsminister.

Kvällens ostprovning bestod av Sivans utvalda väl lagrade hårdostar, som  prästost och herrgårdsost som lagrats 30 månader, 37 månaders Boxholm gräddost, amdrosia och blåmögelost från Påverås.

En fin vårkväll avslutades med kaffe och pralin och lite osthandel. Cabväder dit men taket på hem.

På hedersplats  ”SSVK-standaret”, som har uppmärksammats

Förra veckan var Henrik Alexandersson från Wrågården hos

Sivans Ost, såg och kommeterade standaret.

- Har de varit här också, de ska ju vara hos mig.