Studiebesök på Tectubes i Hjo 13 april 2016

Vi var ett 30-tal från Skaraborgs Sportvagnsklubb som var på studiebesök på Tuben på Tubgatan i Hjo. Produktionsledare Tommy Andersson, som tävlade i rally i många år, inledde med en presentation av verksamheten. Företaget startades av familjen Rausing 1917. Under decennierna efter fanns det fem olika företag som tillverkade tuber. För att bli av med konkurrens köptes de upp. Rausings ansåg att Hjo hade bäst förutsättningar för företaget och 1967 byggdes fabriken i Hjo. Ett bygge utan fönster, som väckte stor uppståndelse. Egentligen bara fördelar, då värme från solen och kallras skulle stört produktionen. Sedan har företaget bytt ägare. Allt ifrån bara vinsttänkade holdingbolag till mera seriösa, som ett norskt företag, som satsade vinsterna i företaget. Idag ägs Tectubes av småländska Herenco-konsernen, som har ett 70-tal företag till, bland andra Hallpressen, där Västgöta Tidningar ingår. Idag har Tectubes 170 anställda. Produktionen går dygnet runt 350 miljoner tubar tillverkas per år. Vi indelades i tre grupper och visades runt ute i fabriken av Tommy Andersson, Johan Blomqvist och Mattias. Kvällen avslutades med dryck och smörgåstårta. Göran Hagmyr ordnade kontakten med Tuben och det gav oss möjligheter till besöket.

Och tack till Tommy, Johan och Mattias på Tectubes, för att vi fick komma och se verksamheten.

Och detta var Tommys svar på vår träff:

Hej Jonny.

Jätte trevligt att ha er på besök, väckte många minnen och tankar.  Vi var några som var kvar till 22,20 innan vi vek av, kunde nog ha suttit länge och talat om detta.  Tack för de fin bilderna. Man blir väldigt sugen på ett återfall.  Finns få saker som kan mäta sig med att köra rallybil.  Ha en bra helg.    

Mvh  Tommy


Lite tråkigt att vi i styrelsen hade planerat att ha möte  hos Ola Söderplam direkt efter rundvisningen och missade den trevliga efter-stunden.

Det positiva är väl att vi löste många viktiga punkter på vårt styrelsemöte.


Längst ner bilder på när Production Manager Tommy Andersson körde rally.

 

   Hökensåsrallyt 1994                                                                                                            Ventilsläppet  Truvet RC 1994

            Oxspecialen Mariestad  1993                                                                                   Team Jumborundan Falköping  1993                 

Foto:  Jonny Persson

aktiv frilansfotograf sedan 1977