2022

Julbord

"Midvinternattens köld är hård,

stjärnorna gnistra och glimma.

Alla sova i enslig gård

gott intill morgontimma.

Månen sänker sin tysta ban,

snön lyser vit på fur och gran,

snön lyser vit på taken.

Endast tomten är vaken."


Känslan var lite som i Viktor Rydbergs dikt Tomten, när vi i månsken och några frostiga minusgrader lämnade Brunsbo Biskopsgård efter att tillsammans med 73 glada medlemmar ha inmundigat ett fantasktiskt gott och rikligt julbord där inget fattades! 


GOD OCH FRIDFULL JUL! önskas alla medlemmar🎅🧑‍🎄🎄

Bussresa till två bilmuseum

41 glada SSVK-medlemmar deltog på lördagens bussresa. Efter upphämtning av bussen, med säkre föraren Bengt från Stentorps Buss vid ratten, i Skara, Skövde resp. Falköping gick färden via busskaffe med fralla först till Toveks Volkswagenmuseum i Kinna där vi blev väl mottagna och informerade och t.o.m. guidade ut ur Kinna för snabbaste vidarefärd till Svenljunga när vi efter några timmars flanerande bland alla VW-produkter och däribland Sveriges äldsta VW, men även några Volvo, Saab, Porsche m.fl. bilmärken fortsatte mot Bynanders Motormuseum. I Svenljunga mottogs vi av Herr Bynander själv, som medan kaffe och bulle serverades, berättade lite om sina samlingar med många hundra bilar, tunga fordon och två-hjulingar. 60 års samlande har resulterat i museet. Enligt uppgift har inga objekt vare sig kastats eller sålts under denna långa tid! Imponerande samlingar som imponerade med sitt fina skick.


På hemvägen intogs lunch på Limmareds Världshus, kända för sina schnitzlar, som kan serveras i 4 olika storlekar. Tror att alla i sällskapet valde medium size och vi blev verkligen mätta på denna goda schnitzel. Sammantaget en mycket trevlig utfärd och båda museerna är verkligen värda ett besök.

Resa till Goodwood Revival

Goodwood Revival - ett arrangemang som är svårt att beskriva och som behöver upplevas i verkligheten. Utgångspunkten är racing med klassiska tävlingsbilar som är tillverkade fram till 1966. Detta har kompletterats med mycket tidstypiskt, allt från besökarnas klädsel till utställningsbilar, bilaktioner, bilrenoveringsföretag, försäljning av kläder och bilanknutna produkter, musik, dans m.m. Allt organiserat på ett mycket bra sätt. Även besöksparkeringen är värd ett besök då den är som ett stort bilmuseum, mest engelska bilar men även mycket annat. Att solen bestämde sig för att lysa alla tre dagarna gjorde upplevelsen ännu bättre för klubbmedlemmarna som deltog i resan.

Företagsbesök AC Floby 

Omkring ett 10-tal klubbmedlemmar besökte lördagen den 17/9 Automotive Components i Floby och gick en intressant visning i fabriken, som tillverkar bromsskivor och vevstakar för fordonsindustrin och monteringsfärdiga, kompletta hjulnav till kommersiella fordon. Under visningen presenterades de olika produkterna och personal beskrev hur tillverkningen går till och hur de olika momenten görs, bl.a. när man mäter upp lagerplaceringar i naven med hjälp av SKF:s mätinstrument och hur splines fräses i skivor och nav. Robotar underlättar många tunga moment i fabriken. Representanter från olika företag visade sina verktyg med bl.a. fräsar för olika arbetsmoment. Alla som ville fick besvara en fråga om hur tung en låda med frässpån var, med chans att vinna en SKF ståltermos. Visningen avslutades med kaffe och bullar och fiskdamm för barnen, m.m. Brandts Bil visade delar av sitt sortiment och på finbils- och lastbilsparkeringen kunde vi bese både veteranlastbilar, Volvolastbilar från idag och veterantraktorer. Klubbmedlemmarna parkerade på finbilsparkeringen tillsammans med ett urval av fina Volvo-bilar, amerikanska bilar, m.fl. Sammantaget en väldigt trevlig dag i fint och lite svalt, men soligt septemberväder.

Tisdagsträff 10 i Lundsbrunn

I ett höstlikt och småregnigt väder hölls årets sista tisdagsträff. 26 st fina ekipage deltog och kvällen bjöd på trevlig samvaro. Kvällens tipspromenad, som arrangerades av Patrik Sahlberg, fick hållas inomhus pga. vädret.


Under kvällen röstade deltagarna fram Sören Olaussons jättefina Austin Healey 3000 MK II 1962 till kvällens bil. Sören hade dagen till ära höst-förberett bilen med monterad hardtop.


Kvällen fortsatte med prisutdelningar. Vinnare av kvällens tipspromenad blev Lars Ryefalk, 10 rätt, Jan-Olof Elfwering, 9 rätt samt Carl-Christian Schmiterlöw, 9 rätt.


Arrangörerna av klubbens heldag den 3 september delade därefter ut priser till vinnarna i tipsrundan resp. konbanetävlingen.


Tipsrundan:


1) Claes Göran & Henriette Hedström, 12 rätt + 0,8 p praktiskt prov, totalt 12,8

2) Lennart & Majvor Andersson, 11 rätt + 1 p praktiskt prov, totalt 12,0

3) Dag Petersson, 11 rätt + 1 p praktiskt prov, totalt 12,0 (6 sek. längre tid för skiljeuppgiften än 2:an)

4) Patrik Sahlberg, 11 rätt + 0,8 praktiskt prov, totalt 11,8

5) Bengt Larsson & Agnetha Lidström, 11 rätt + 0,4 praktiskt prov, totalt 11,4


Konbanetävlingen:

1) Jonny Borg 0,12 sek

2) Bengt Falk 0,17 sek

3) Stig Arne Karlsson 0,33 sek

4) Lasse Andersson 0,56 sek

5) Lars Ryefalk 0,58 sek


Vinster skickas till er som inte deltog vid prisutdelningen.


3 september: En heldag med sportvagnsklubben

Med start vid Karlsfors gård intill Silverfallen utanför Lerdala gav sig 45 medlemsbilar ut på en 9 mil lång tipsrunda som gick via Berg, Stöpen, Väring och Tibro för att gå i mål på Moholms flygfält.


I Tibro var det praktiska prov. Först var det dags att visa fingerfärdighet genom att passa ihop skruvar och muttrar på tid med skruvar, muttrar och händerna dolda i en påse. Därefter gällde det att kasta prick med ärtpåsar. Kasten skulle ske från bilen och kreativiteten var stor i att komma på vilken position i bilen som var bäst att kasta ifrån. Allt från sittande i bilen, stående genom takluckan, stående på tröskeln till sittande på bakskärmen. 


På flygfältet fanns dagens andra tävlingsmoment som 41 klubbmedlemmar deltog i. Uppgiften var att köra en 225 meter lång konbana, vända och sedan köra konbanan tillbaka och därefter försöka köra en gång till på samma tid. 


Som avslutning bjöds alla deltagare på grillade hamburgare och korv.


Rätta svaren på tipsfrågorna:

Fråga 1: 1 Dalarna,

Fråga 2: X AMC Pacer
Fråga 3: X 1892
Fråga 4: 2 Evinrude
Fråga 5: 2 Gerth Wingård
Fråga 6: X Edward Munch
Fråga 7: 1 Suzuki
Fråga 8: 2 NSU RO 80
Fråga 9: 1 Kortare än 3 meter
Fråga 10: 1 Dog Leg
Fråga 11: 1 Tidan

Fråga 12: X ESP systemet ur funktion


Vinnare tipsrundan:


1) Claes Göran & Henriette Hedström, 12 rätt + 0,8 p praktiskt prov, totalt 12,8

2) Lennart & Majvor Andersson, 11 rätt + 1 p praktiskt prov, totalt 12,0

3) Dag Petersson, 11 rätt + 1 p praktiskt prov, totalt 12,0 (6 sek. längre tid för skiljeuppgiften än 2:an)

4) Patrik Sahlberg, 11 rätt + 0,8 praktiskt prov, totalt 11,8

5) Bengt Larsson & Agnetha Lidström, 11 rätt + 0,4 praktiskt prov, totalt 11,4


Vinnare i konbanetävlingen:

1) Jonny Borg 0,12 sek

2) Bengt Falk 0,17 sek

3) Stig Arne Karlsson 0,33 sek

4) Lasse Andersson 0,56 sek

5) Lars Ryefalk 0,58 sek


Vinster skickas till er som inte deltog vid prisutdelningen i Lundsbrunn.

Tisdagsträff 9 i Lundsbrunn

När det är sol och vackert väder så kommer entusiastbilarna fram. Till Lundsbrunn kom 73 bilar varav ett 15-tal var SSRA medlemmar som kom och visade sina fina bilar. 


Tipspromenaden arrangerades av Mai och Lennart Andersson som hade knåpat ihop frågor med övervikt mot amerikanska bilar och böcker. Vinnare blev Carl-Christian Schmiterlöw, tvåa Hasse Perströmer och trea Johan Karlsson. Lottade vinnare blev Anders Nyberg och Unni Söderpalm. Rätta svar: 1. Annie Seel, 2. 108 kort, 3. 14 st Fordmodeller, 4. Lundsbrunn, 5. 3,78 liter, 6. Ranunkel, 7. ArmyNavy, 8. 6,27 liter, 9. Logga 1, 10. Rättshaveristen, 11. 1932, 12. Tudor.


Till kvällens bil valdes Jan Dahlins fina Cadillac från 1941. 

Tisdagsträff 8 i Lundsbrunn

Åska och regn gjorde att många lät sina bilar stå kvar i garaget men 13 st trotsade vädret och kom till Lundsbrunn. Tipspromenad, servering och prisutdelning fick hållas inomhus. Dock klarnade det upp och hemresan kunde ske i solsken!


Essa Johansson och Bengt Carlsson stod för kvällens riktigt svåra tipspromenad.


Till kvällens bil valdes Lennart Anderssons Plymouth Prowler 2001.

Hjulafton i Lidköping

Fart och fläkt, folk och flyg, fina bilar och fantastiska hojar i stor mängd i fint väder blev intrycket för alla klubbmedlemmar, kanske ett 40-tal, som deltog på årets Hjulafton i Lidköping den 11 augusti. Cirka 35 av medlemmarna körde i samlad tropp från Rustas parkering in till älvbrinken vid Lidan där Sören Olausson tog emot och anvisade oss in på klubbens parkeringsyta på ett förtjänstfullt sätt.


Några bilder nedan. Se fler bilder här.

British Motor Meet i Hjo 6 augusti

Hela Hjo stadspark fylldes av engelska bilar. Totalt 300 bilar som representerade Englands biltillverkande historia. Fint väder och många besökare gav en härlig dag.


Några bilder nedan. Se fler bilder här!

Tisdagsträff 7 i Lundsbrunn

Ännu en mulen kväll med regnskurar. 27 bilar hade ändå tagit sig till Lundsbrunn för att mötas och ha trevligt. 


Till kvällens bil valdes Annica och Bengt Hedströms BMW 3,2 Super från 1959. Bilen besiktades igår efter att ha renoverats så det var premiärtur i kväll!


Kvällens tipspromenad arrangerades av Lars Ryefalk. Vinnare blev Sören Jonsson, Kjell Pettersson, Lars Friis, Olof Bäckdahl samt Ola Söderpalm. Rätta svar är 1. Morris Garages, 2. Krom, 3. Kreidler, 4. Fransk skruv, 5. Alfa Romeo, 6. Gevalia, 7. Huskvarna, 8. Simca, 9. Mer öl, 10. En tidszon, 11. Sadeltak, 12. Koenigsegg.

Skiljefråga 66,83 kr (3,37 liter bensin).

Tisdagsträff 6 i Lundsbrunn

Äntligen riktigt sommarväder. 27 grader när träffen började, sol från blå himmel  och 23 grader när det var dags för hemresa. 95 bilar med en stor variation av bil- och årsmodeller men alla med lika entusiastiska ägare.


Kvällens gästklubb var Miataklubben som med ett 15-tal bilar visade hela Miatahistorien kompletterad med en Eunos Roadster som är en systermodell importerad från Japan.


Till kvällens bil valdes Clas Arleskärs Austin Healey 3000 från 1961.


Tipspromenaden arrangerades av Pia och Lars Arvidstam. Två vinnare med 12 rätt, Majvor Andersson och D Bergman. Rätta svar är 1. Bruce Springsteen, 2. 1964 (88:an), 3. Paddan, 4. Chile, 5. 58 slussar, 6. Jaguar, 7. Smart, 8. 1963 (Corvette), 9. 35 meter, 10. Procent, 11. Lavendel, 12. 1968 (Puch Dakota), Skiljefråga 127 cm.

Tisdagsträff 5 i Lundsbrunn

Behagligt väder med ganska mycket sol. Ett 40-tal bilar besökte träffen och kvällens bil blev en Lotus Elise S från 2015. Ägaren Peter André fick en tavla utförd av Lasse Holgersson. Brain Crew besökte träffen och visade sina driftingbilar.