2022

Julbord

"Midvinternattens köld är hård,

stjärnorna gnistra och glimma.

Alla sova i enslig gård

gott intill morgontimma.

Månen sänker sin tysta ban,

snön lyser vit på fur och gran,

snön lyser vit på taken.

Endast tomten är vaken."


Känslan var lite som i Viktor Rydbergs dikt Tomten, när vi i månsken och några frostiga minusgrader lämnade Brunsbo Biskopsgård efter att tillsammans med 73 glada medlemmar ha inmundigat ett fantasktiskt gott och rikligt julbord där inget fattades! 


GOD OCH FRIDFULL JUL! önskas alla medlemmar🎅🧑‍🎄🎄

Bussresa till två bilmuseum

41 glada SSVK-medlemmar deltog på lördagens bussresa. Efter upphämtning av bussen, med säkre föraren Bengt från Stentorps Buss vid ratten, i Skara, Skövde resp. Falköping gick färden via busskaffe med fralla först till Toveks Volkswagenmuseum i Kinna där vi blev väl mottagna och informerade och t.o.m. guidade ut ur Kinna för snabbaste vidarefärd till Svenljunga när vi efter några timmars flanerande bland alla VW-produkter och däribland Sveriges äldsta VW, men även några Volvo, Saab, Porsche m.fl. bilmärken fortsatte mot Bynanders Motormuseum. I Svenljunga mottogs vi av Herr Bynander själv, som medan kaffe och bulle serverades, berättade lite om sina samlingar med många hundra bilar, tunga fordon och två-hjulingar. 60 års samlande har resulterat i museet. Enligt uppgift har inga objekt vare sig kastats eller sålts under denna långa tid! Imponerande samlingar som imponerade med sitt fina skick.


På hemvägen intogs lunch på Limmareds Världshus, kända för sina schnitzlar, som kan serveras i 4 olika storlekar. Tror att alla i sällskapet valde medium size och vi blev verkligen mätta på denna goda schnitzel. Sammantaget en mycket trevlig utfärd och båda museerna är verkligen värda ett besök.

Resa till Goodwood Revival

Goodwood Revival - ett arrangemang som är svårt att beskriva och som behöver upplevas i verkligheten. Utgångspunkten är racing med klassiska tävlingsbilar som är tillverkade fram till 1966. Detta har kompletterats med mycket tidstypiskt, allt från besökarnas klädsel till utställningsbilar, bilaktioner, bilrenoveringsföretag, försäljning av kläder och bilanknutna produkter, musik, dans m.m. Allt organiserat på ett mycket bra sätt. Även besöksparkeringen är värd ett besök då den är som ett stort bilmuseum, mest engelska bilar men även mycket annat. Att solen bestämde sig för att lysa alla tre dagarna gjorde upplevelsen ännu bättre för klubbmedlemmarna som deltog i resan.

Företagsbesök AC Floby 

Omkring ett 10-tal klubbmedlemmar besökte lördagen den 17/9 Automotive Components i Floby och gick en intressant visning i fabriken, som tillverkar bromsskivor och vevstakar för fordonsindustrin och monteringsfärdiga, kompletta hjulnav till kommersiella fordon. Under visningen presenterades de olika produkterna och personal beskrev hur tillverkningen går till och hur de olika momenten görs, bl.a. när man mäter upp lagerplaceringar i naven med hjälp av SKF:s mätinstrument och hur splines fräses i skivor och nav. Robotar underlättar många tunga moment i fabriken. Representanter från olika företag visade sina verktyg med bl.a. fräsar för olika arbetsmoment. Alla som ville fick besvara en fråga om hur tung en låda med frässpån var, med chans att vinna en SKF ståltermos. Visningen avslutades med kaffe och bullar och fiskdamm för barnen, m.m. Brandts Bil visade delar av sitt sortiment och på finbils- och lastbilsparkeringen kunde vi bese både veteranlastbilar, Volvolastbilar från idag och veterantraktorer. Klubbmedlemmarna parkerade på finbilsparkeringen tillsammans med ett urval av fina Volvo-bilar, amerikanska bilar, m.fl. Sammantaget en väldigt trevlig dag i fint och lite svalt, men soligt septemberväder.

Tisdagsträff 10 i Lundsbrunn

I ett höstlikt och småregnigt väder hölls årets sista tisdagsträff. 26 st fina ekipage deltog och kvällen bjöd på trevlig samvaro. Kvällens tipspromenad, som arrangerades av Patrik Sahlberg, fick hållas inomhus pga. vädret.


Under kvällen röstade deltagarna fram Sören Olaussons jättefina Austin Healey 3000 MK II 1962 till kvällens bil. Sören hade dagen till ära höst-förberett bilen med monterad hardtop.


Kvällen fortsatte med prisutdelningar. Vinnare av kvällens tipspromenad blev Lars Ryefalk, 10 rätt, Jan-Olof Elfwering, 9 rätt samt Carl-Christian Schmiterlöw, 9 rätt.


Arrangörerna av klubbens heldag den 3 september delade därefter ut priser till vinnarna i tipsrundan resp. konbanetävlingen.


Tipsrundan:


1) Claes Göran & Henriette Hedström, 12 rätt + 0,8 p praktiskt prov, totalt 12,8

2) Lennart & Majvor Andersson, 11 rätt + 1 p praktiskt prov, totalt 12,0

3) Dag Petersson, 11 rätt + 1 p praktiskt prov, totalt 12,0 (6 sek. längre tid för skiljeuppgiften än 2:an)

4) Patrik Sahlberg, 11 rätt + 0,8 praktiskt prov, totalt 11,8

5) Bengt Larsson & Agnetha Lidström, 11 rätt + 0,4 praktiskt prov, totalt 11,4


Konbanetävlingen:

1) Jonny Borg 0,12 sek

2) Bengt Falk 0,17 sek

3) Stig Arne Karlsson 0,33 sek

4) Lasse Andersson 0,56 sek

5) Lars Ryefalk 0,58 sek


Vinster skickas till er som inte deltog vid prisutdelningen.


3 september: En heldag med sportvagnsklubben

Med start vid Karlsfors gård intill Silverfallen utanför Lerdala gav sig 45 medlemsbilar ut på en 9 mil lång tipsrunda som gick via Berg, Stöpen, Väring och Tibro för att gå i mål på Moholms flygfält.


I Tibro var det praktiska prov. Först var det dags att visa fingerfärdighet genom att passa ihop skruvar och muttrar på tid med skruvar, muttrar och händerna dolda i en påse. Därefter gällde det att kasta prick med ärtpåsar. Kasten skulle ske från bilen och kreativiteten var stor i att komma på vilken position i bilen som var bäst att kasta ifrån. Allt från sittande i bilen, stående genom takluckan, stående på tröskeln till sittande på bakskärmen. 


På flygfältet fanns dagens andra tävlingsmoment som 41 klubbmedlemmar deltog i. Uppgiften var att köra en 225 meter lång konbana, vända och sedan köra konbanan tillbaka och därefter försöka köra en gång till på samma tid. 


Som avslutning bjöds alla deltagare på grillade hamburgare och korv.


Rätta svaren på tipsfrågorna:

Fråga 1: 1 Dalarna,

Fråga 2: X AMC Pacer
Fråga 3: X 1892
Fråga 4: 2 Evinrude
Fråga 5: 2 Gerth Wingård
Fråga 6: X Edward Munch
Fråga 7: 1 Suzuki
Fråga 8: 2 NSU RO 80
Fråga 9: 1 Kortare än 3 meter
Fråga 10: 1 Dog Leg
Fråga 11: 1 Tidan

Fråga 12: X ESP systemet ur funktion


Vinnare tipsrundan:


1) Claes Göran & Henriette Hedström, 12 rätt + 0,8 p praktiskt prov, totalt 12,8

2) Lennart & Majvor Andersson, 11 rätt + 1 p praktiskt prov, totalt 12,0

3) Dag Petersson, 11 rätt + 1 p praktiskt prov, totalt 12,0 (6 sek. längre tid för skiljeuppgiften än 2:an)

4) Patrik Sahlberg, 11 rätt + 0,8 praktiskt prov, totalt 11,8

5) Bengt Larsson & Agnetha Lidström, 11 rätt + 0,4 praktiskt prov, totalt 11,4


Vinnare i konbanetävlingen:

1) Jonny Borg 0,12 sek

2) Bengt Falk 0,17 sek

3) Stig Arne Karlsson 0,33 sek

4) Lasse Andersson 0,56 sek

5) Lars Ryefalk 0,58 sek


Vinster skickas till er som inte deltog vid prisutdelningen i Lundsbrunn.

Tisdagsträff 9 i Lundsbrunn

När det är sol och vackert väder så kommer entusiastbilarna fram. Till Lundsbrunn kom 73 bilar varav ett 15-tal var SSRA medlemmar som kom och visade sina fina bilar. 


Tipspromenaden arrangerades av Mai och Lennart Andersson som hade knåpat ihop frågor med övervikt mot amerikanska bilar och böcker. Vinnare blev Carl-Christian Schmiterlöw, tvåa Hasse Perströmer och trea Johan Karlsson. Lottade vinnare blev Anders Nyberg och Unni Söderpalm. Rätta svar: 1. Annie Seel, 2. 108 kort, 3. 14 st Fordmodeller, 4. Lundsbrunn, 5. 3,78 liter, 6. Ranunkel, 7. ArmyNavy, 8. 6,27 liter, 9. Logga 1, 10. Rättshaveristen, 11. 1932, 12. Tudor.


Till kvällens bil valdes Jan Dahlins fina Cadillac från 1941. 

Tisdagsträff 8 i Lundsbrunn

Åska och regn gjorde att många lät sina bilar stå kvar i garaget men 13 st trotsade vädret och kom till Lundsbrunn. Tipspromenad, servering och prisutdelning fick hållas inomhus. Dock klarnade det upp och hemresan kunde ske i solsken!


Essa Johansson och Bengt Carlsson stod för kvällens riktigt svåra tipspromenad.


Till kvällens bil valdes Lennart Anderssons Plymouth Prowler 2001.

Hjulafton i Lidköping

Fart och fläkt, folk och flyg, fina bilar och fantastiska hojar i stor mängd i fint väder blev intrycket för alla klubbmedlemmar, kanske ett 40-tal, som deltog på årets Hjulafton i Lidköping den 11 augusti. Cirka 35 av medlemmarna körde i samlad tropp från Rustas parkering in till älvbrinken vid Lidan där Sören Olausson tog emot och anvisade oss in på klubbens parkeringsyta på ett förtjänstfullt sätt.


Några bilder nedan. Se fler bilder här.

British Motor Meet i Hjo 6 augusti

Hela Hjo stadspark fylldes av engelska bilar. Totalt 300 bilar som representerade Englands biltillverkande historia. Fint väder och många besökare gav en härlig dag.


Några bilder nedan. Se fler bilder här!

Tisdagsträff 7 i Lundsbrunn

Ännu en mulen kväll med regnskurar. 27 bilar hade ändå tagit sig till Lundsbrunn för att mötas och ha trevligt. 


Till kvällens bil valdes Annica och Bengt Hedströms BMW 3,2 Super från 1959. Bilen besiktades igår efter att ha renoverats så det var premiärtur i kväll!


Kvällens tipspromenad arrangerades av Lars Ryefalk. Vinnare blev Sören Jonsson, Kjell Pettersson, Lars Friis, Olof Bäckdahl samt Ola Söderpalm. Rätta svar är 1. Morris Garages, 2. Krom, 3. Kreidler, 4. Fransk skruv, 5. Alfa Romeo, 6. Gevalia, 7. Huskvarna, 8. Simca, 9. Mer öl, 10. En tidszon, 11. Sadeltak, 12. Koenigsegg.

Skiljefråga 66,83 kr (3,37 liter bensin).

Tisdagsträff 6 i Lundsbrunn

Äntligen riktigt sommarväder. 27 grader när träffen började, sol från blå himmel  och 23 grader när det var dags för hemresa. 95 bilar med en stor variation av bil- och årsmodeller men alla med lika entusiastiska ägare.


Kvällens gästklubb var Miataklubben som med ett 15-tal bilar visade hela Miatahistorien kompletterad med en Eunos Roadster som är en systermodell importerad från Japan.


Till kvällens bil valdes Clas Arleskärs Austin Healey 3000 från 1961.


Tipspromenaden arrangerades av Pia och Lars Arvidstam. Två vinnare med 12 rätt, Majvor Andersson och D Bergman. Rätta svar är 1. Bruce Springsteen, 2. 1964 (88:an), 3. Paddan, 4. Chile, 5. 58 slussar, 6. Jaguar, 7. Smart, 8. 1963 (Corvette), 9. 35 meter, 10. Procent, 11. Lavendel, 12. 1968 (Puch Dakota), Skiljefråga 127 cm.

Tisdagsträff 5 i Lundsbrunn

Behagligt väder med ganska mycket sol. Ett 40-tal bilar besökte träffen och kvällens bil blev en Lotus Elise S från 2015. Ägaren Peter André fick en tavla utförd av Lasse Holgersson. Brain Crew besökte träffen och visade sina driftingbilar.

Fordonsträff Huskvarna Folkets Park 22 juni

På onsdagskvällen samlades en liten skara på fem bilar och sju personer från klubben på en parkering utmed 195:an för gemensam färd till fordonsträffen i Folkets Park och kvällens tema "Cabbar och taklösa bilar". 


Läs mer och se fler bilder här!

Tisdagsträff 4 i Lundsbrunn

Äntligen sol och värme! Fjärde träffen bjöd på ett härligt väder som lockade närmare 125 bilar till Lundsbrunn. Parkeringsvärdarna gjorde ett fantastiskt arbete med att dirigera bilar på parkeringsytorna samtidigt som det hela tiden kom fler. 


Gästklubb var Mariestads Sportvagnsklubb som besökte oss med drygt 20 bilar. 


Tipspromenad med övervikt av Saab och Porsche i frågorna resulterade i fyra vinnare med 11 rätt.


Till kvällens bil valdes Hasse Pihlblads Morgan 4/4 2018.


Tisdagsträff 3 i Lundsbrunn

Tredje träffen med osäkert väder men drygt 30 bilar kom till Lundsbrunn. Molnen skingrades och både tipspromenad och fika kunde ske utomhus. Genomgång av tipspromenaden, prisutdelningen samt korande av kvällens bil blev dock inomhus eftersom himlen öppnat sig.


Röda bilar var i majoritet och kvällens bil var också röd. Med 86% av rösterna korades Magnus Höögs Jaguar XK150 1958 till kvällens bil. 


Ett stort tack till er som ställde upp som parkeringsvärdar. Klubbens verksamhet behöver detta engagemang från er medlemmar för att vi ska få arrangemangen att fungera.

Fotorally 6 juni

Traditionellt fotorally på Sveriges nationaldag. 134 personer, fördelade i 69 bilar, samlades vid Ranstadverken i Häggum för att släppas iväg med en minuts mellanrum ut på en härlig tur i fint försommarväder. Vid uppehållet i Timmele så var det dags för praktiskt prov. Med en pil monterad på främre stötfångaren och en på bakre skulle vi köra fram så främre pilen pekade i mitten av en poängtavla (1-3 poäng) för att därefter fortsätta fram och göra om samma sak med den bakre. En mycket svår uppgift men en deltagare lyckades få 5 poäng! Efter besök på Ulricehamnsbygdens Motormuseum fortsatte färden till målet vid Wrågården där lunch serverades. Tack till Björn Sydhagen och Roger Fredriksson för en härlig dag på Skaraborgs vägar.


Vinnare i fotorallyt blev:
1: Roger & Helene Andersson, Kinnarp, medlem 409 A&B, presentkort på 2 st räkmackor eller hamburgare på Lundsbrunn Resort & Spa i samband med våra tisdagsträffar
2: Kjell-Åke Andersson & Christina Söderqvist, Väring, medlem 289 A&B, presentkort på 1 st räkmacka eller hamburgare på Lundsbrunn Resort & Spa i samband med våra tisdagsträffar


Lottad vinnare blev:
Rune & Birgitta Sundh, Falköping, medlem 411 A&B, presentkort på 1 st räkmacka eller hamburgare på Lundsbrunn Resort & Spa i samband med våra tisdagsträffar


Rätta svar finns här!

Tisdagsträff nr 2 i Lundsbrunn 24 maj

Återigen grå himmel och regn. Inte det väder vi önskar för en härlig kvällsutflykt med favoritbilen men 22 st bilar kom till Lundsbrunn varav 6 st representerade Saabklubben som var kvällens gästklubb. 


Ett stort tack till parkeringsvärdarna som, under paraplyer, entusiastiskt hälsade besökarna välkomna.


Kvällens bil blev, passande nog, en Saab 96 från 1964. Ägare är Per Torstensson från Hällekis.    

Tisdagsträff nr 1 i Lundsbrunn 10 maj

Årets första tisdagsträff bjöd på grå himmel och regn. Drygt 20 bilar hade trotsat vädret och kört till Lundsbrunn. Fika och tipspromenad blev inomhus och dagens hjältar var parkeringsvärdarna som stod i regnet och hjälpte besökarna till rätt parkering. 


Till kvällens bil valdes Leif Cruus BMW Z4.   

Veteranbilsträff Hjo torg 220505

Premiär för veteranbilsträffen på torget i Hjo. Med inriktining på europeiska bilar som är minst 30 år gamla var det första av fyra planerade träffar. Hjo bjöd på grått och trist väder men torget fylldes ändå av bilar varav ett flertal från klubben. Saab och Volvo var välrepresenterade men en Lloyd Alexander Frua var nog den bil som drog mest tittare. Det var premiärtur för Claes Jägevall i den nyrenoverade Lloyden. Kan nästa träff bjuda på sommarväder så kommer det att bli trångt på torget.

Företagsbesök Motornova i Skövde

Drygt 70 medlemmar träffades på Motornova. Kvällen inleddes med en presentation av företaget och dess historia och därefter fick vi höra om Mercedes och AMG:s historia samt nuvarande modellsortiment. Efter en guidad tur i lokalerna bjöd klubben på smörgåstårta och Motornova på fika.

Garageträff Falköping 29 mars 2022

Besök hos medlemmar i Falköping.

Inför resa till Goodwood 2022


Träff på restaurang Valle med information om kommande resa samt visning av film från tidigare Goodwood Revival.

Maten var vald efter kvällens tema så på menyn stod Fish and chips.

Årsmöte 2022


Protokoll från årsmötet finns under rubriken Om klubben eller direkt via länken nedan:


Länk till årsmötesprotokollet.