Vänern runt 2023 Reseberättelse

Stefan Noréns reseberättelse: Vänern runt 3-4 augusti.


Klockan nio var det dags för avfärd mot Lidköping i temperaturmässigt behagligt, men något ostadigt och skurbetonat väder. Trots det fick Miatan gå nercabbad hela vägen hemifrån via fika vid Ursand och Rullenyn och vidare upp mot Dalsland och Dalslands Konstmuseum i Upperud där lunchen intogs av oss. Museet hade fri entré och visade både konst, konsthantverk och möbler tillverkade lokalt inkl. en stol med älgben och klövar, se bilder.


Vidare nercabbat mot Håverud och akvedukten för fotografering. Parkeringen var full av turister och stora SUV:ar och husbilar och vår lilla Miata höll på att bli inparkerad, klämd mellan två stora fyrhjulsdrivna. Nåväl, vidare mot övre parkeringen och sedan ut mot Brudfjällsvägen. Där kändes det som att vi mötte oss själva i alla skapa kurvor och branta krön. Utmed vägen besökte vi hällristningsområdet Tisselskog, naturvårdsområde och mycket vackert! 2500-3000 år gamla ristningar väl värda ennliten omväg på lerig grusväg. Här var vår besättning alldeles själva till skillnad från vid Akvedukten.


Vidare mot Åmål och Säffle, nercabbat såklart. Turistfällan Wiksfors Bruk besöktes en snabbis innan kosan ställdes mot Stadshotellet i Karlstad. Här parkerade vi i hotellets källargarage och mot kvällen serverades tre-rätters i hotellrestaurangen. God mat och dryck och trevlig samvaro hela kvällen, som för vissa avslutades på hotellets Rooftop bar.


Efter en god natts sömn intogs frukost innan vi fortsatte till Sandgrund och Lerin-museet där. Vissa promenerade och en del tog med bilen dit. Personalen hade fixat p-biljetter så vi kunde parkera gratis på museets husbilsparkering. Besöket inleddes med en timmes guidad tur där guiden Kicki berättade om Lars Lerins liv och konst. Helt fantastiskt!


Efter enskild genomgång av all fin konst vidtog resan öster och söder ut, öster om den stora sjön. Tyvärr av och till lite regn så taket fick vara på till fikastoppet vid Picassostatyn i Kristinehamn, sedan valde en del att äta lunch i Sjötorp innan vi närmade oss resp. hemort. Nedcabbat från Kristinehamn till Skara där regnet återkom.


På det hela taget en väldigt trevlig tur!


Stefan NorénFoto: Stefan Norén och Patrik Sahlberg